Dul ve Yetim Aylığı Paylaşımı

0
1035
Noterden İhtar Çekildikten Sonra İşe Gidilir Mi
Noterden İhtar Çekildikten Sonra İşe Gidilir Mi
2

SORU

İyi çalışmalar, Dul ve Yetim Aylığı Paylaşımı ile ilgili bilgi almak istiyorum. Annem 2010 aralıkta vefat eden babamdan 1160 tl 4a dul aylığı alıyor.Kendi emekliliği yok. Dedem ise 2000 martta vefat etmişti ve 2 aylıktan birini tercih edebileceğimizi öğrendik. Dedem yıllarca Tariş te çalışmış sonrasında ise kendi muhasebe bürosu varmış, ancak 4a emeklisi olarak vefat etmiş, mesleğinden dolayı emekli maaşının yüksek olduğunu düşünüyorum. SGK dan bilgi aldığımızda %25 yetim aylığı hissesi olur diyorlar ancak 506 sayılı kanun tek hak sahibi çocuğun yetim aylığı %50 olur yazıyor.

MADDE 68:C) Çocuklardan:
a) 18 yaşını. ortaöğrenim yapması halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmamış olan veya çalışamayacak durumda malül bulunan ve Sosyal Sigortaya, Emekli Sandıklarına tabi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık almayan (……) (*) çocuklarla yaşları ne olursa olsun evli olmayan, evli olmakla beraber sonradan boşanan veya dul kalan ve Sosyal Sigortaya, Emekli Sandıklarına tabi bir işte çalışmayan, buralardan gelir veya aylık almayan kız çocukların her birine % 25’i
(*) Bu arada yer alan “erkek” ibaresi 29/7/2003 tarihli ve 4958 sayılı Kanunun 35 inci maddesiyle metinden çıkarılmıştır.
b) (a) fıkrasında belirtilen ve sigortalının ölümü ile anasız ve babasız kalan veya sonradan bu duruma düşenlerle ana ve babaları arasında evlilik bağlantısı bulunmayan yahut sigortalı babanın ölümü tarihinde evlilik bağlantısı bulunmakla beraber anaları sonradan evlenenlerin her birine % 50’si,
Oranında aylık bağlanır.

1.Sorum: Dedem yaşasaydı şu an ne kadar emekli aylığı alacaktı öğrenebilir miyiz?

2. Sorum:Annem dul aylığını iptal ettirip yetim aylığını tercih etse 506 sayılı kanuna göre %25 mi alır %50 mi? Madde 68 i %50 olarak yanlış mı anlıyorum?

3.Sorum:Yetim aylığı bağlandıktan bir süre sonra tekrar dul aylığına dönmek istese mümkün olur mu?

4.Sorum:Dul aylığının iptali ve yetim aylığının bağlanması işlemi için SGK nın yasal süresi nedir?

5.Sorum:Şayet düşündüğüm gibi yetim aylığı miktarı daha fazla olursa geçmişe yönelik iki maaş farkını SGK toplu olarak öder mi? Sonuçta dul aylığı bağlanırken bize tercih hakkı sunulmamıştı.

Sabrınız ve cevabınız için çok teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.


CEVAP

Dul ve Yetim Aylığı Paylaşımı

Merhaba; Dul ve Yetim Aylığı Paylaşımı şöyle olacaktır.

1- Dedeniz yaşamış olsaydı ne kadar emekli aylığı alacağı hakkında maalesef bir şey söyleyemeyiz. Bunun için bir çok parametre vardır. Bunun hesaplamasını SGK yapmamaktadır.

2- Anneniz dul aylığı yerine yetim aylığını tercih etse yüzde 50 oranında aylık alacaktır.

3- Tekrar dul aylığına dönebilirsiniz ancak hatırlatmak gerekir ki, zaten dul aylığından yüzde 75 oranında aylık alıyorken, yetim aylığından yüzde 50 aylık alınacaktır ve bu durum zararınıza olacaktır.

4- Aylık bağlanma ile ilgili yasal süre bulunmamaktadır.

5- Yetim aylığınız daha fazla olsa bile geçmişe dönük olarak ödeme yapılmayacaktır. Böyle bir uygulama bulunmamaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz