1479 ve 5510 Sayılı Kanunlarda Aylık Hisse Oranı

0
1018
Noterden İhtar Çekildikten Sonra İşe Gidilir Mi
Noterden İhtar Çekildikten Sonra İşe Gidilir Mi
2

SORU

İyi günler, benim kendi emekliliğim yok ve dulum, çalışmıyorum. Eşim ssk emeklisi olarak aralık 2010 da vefat etti, engelli oğlumla paylaştığımdan 2/4 dul maaşı alıyorum.

Annem BAĞKUR emeklisi olarak Ocak 2008 de vefat etti. 2011 yılından beri tek hak sahibi olarak annemden %25 oranında yetim aylığı alıyorum. E devlette aylık gelir katsayısı tam, hak sahibi aylık hissesi yüzde 25. Sgk ya gidip %50 olmasi için dilekçe vermek istedim fakat memurlardan biri 2/4 Hisseli dul maaşım da olduğu için yetim maaşımın %25 ten fazla olamayacağını söylerken diğer memur ise o dönemde kanun öyleydi diyerek dilekçemi kabul etmediler. Sizce aslı nedir ve şayet %50 almam gerekiyor ise nereye başvuru yapacağım, ayrıca geriye dönük eksik aldığım aylıkları talep edebilir miyim?


CEVAP

1479 ve 5510 Sayılı Kanunlarda Aylık Hisse Oranı

Merhaba, ölen kişinin eşine aylık bağlanması için, ölüm tarihinde sigortalının eşi ile yasal evlilik bağı bulunması şarttır. Sigortalının dul eşine % 50 si; aylık bağlanmış çocuğu bulunmayan dul eşine ise Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaması veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması halinde % 75 i oranında aylık bağlanacaktır.

Bu Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç bu Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmayan veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış çocuklardan;
1) 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmayanların veya,
2) Kurum Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az % 60 oranında yitirip malûl
olduğu anlaşılanların veya,
3) Yaşları ne olursa olsun evli olmayan, evli olmakla beraber sonradan boşanan veya dul kalan kızlarının, her birine % 25’i,
c) (b) bendinde belirtilen çocuklardan sigortalının ölümü ile anasız ve babasız kalan veya sonradan bu duruma düşenlerle, ana ve babaları arasında evlilik bağı bulunmayan veya sigortalının ölümü tarihinde evlilik bağı bulunmakla beraber ana veya babaları sonradan evlenenler ile kendisinden başka aylık alan hak sahibi bulunmayanların her birine % 50’si, Kanunun 34 üncü maddesindeki esaslar dâhilinde ölüm aylığı bağlanır.
Sonuç olarak, sizin eşinizden maaş alıyor almanız, yetim maaşınızın hisse oranının yüzde 50 olmasına engel değildir. Bununla ilgili düzeltmeler için SGK’ya başvuru yapabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz